Google за кражбите на съдържание и ефекта при класирането му

Google за кражбите на съдържание и ефекта при класирането му

2019-05-29

В разговор с уеб администратори Джон Мюлер от Google отговори дали плагиатството на съдържание може да навреди на класирането на сайта. Отговорът на Мюлер даде поглед върху това как Google се справя със сайтове, които крадат съдържание и ефекта, който има върху сайта.


Скрепер сайтове и ефект на класиране

Има хора, които крадат съдържание и го използват на собствените си сайтове. Това се прави с автоматизиран софтуер. Процесът се нарича изчистване на съдържанието, а сайтовете, които публикуват откраднато съдържание, се наричат content scrapers. Откраднато съдържание е свързано със загубата на класирането в SEO оптимизацията на Google. Не е необичайно да търсите във фрагмент от собственото си съдържание и да видите в него друго класиране на сайта.

Въпрос:

„Няколко уеб сайта започнаха да търсят съдържанието ми и да ги публикуват. Опитахме се да се свържем с тях за изнасяне на DMCA, но без късмет. Дали съдържанието ми е изписано и преиздадено отново на сайта ми? Трябва ли да откажа тези URL адреси? ”


Какво е DMCA?

Въпросът се отнася до премахването на DMCA. DMCA е американски закон, наречен Закон за авторските права в цифровото хилядолетие (DMCA).

Законът защитава хостовете, регистраторите на имена на домейни и други фирми от отговорност за нарушения на авторските права. Той също така предвижда разпоредби за надлежен процес, които позволяват оспорването на свалянето, което може да доведе до скъпо струващи съдебни дела за създателя на съдържание.Изненадващо е, че издателят се опита да използва DMCA и не успя. Това може да се случи, когато уеб хостът и / или регистраторът на имена на домейни са в страна извън САЩ. Всяка страна има свое собствено средство за защита.


Дали копираното съдържание засяга класирането?

Джон Мюлер от Google даде преглед на това как откраднатото съдържание се отразява на класирането и на SEO оптимизацията:

„Така че от наша гледна точка, други сайтове, които копират съдържанието ви, няма да са нещо, което би повлияло негативно на уебсайта ви. Така че това е много често срещана ситуация, че сайтовете копират съдържание.

... ако не виждате копия, които се показват в търсене на заявките, за които ви е грижа, може да не се фокусирате върху това. "

Това което Джон Милър има предвид, е че content scrapers не се класират по заявки на търсене.

Защо Скреперите се класират за фрагменти от съдържанието:

Не е необичайно сайтът на скрепер да се класира за фрагмент от съдържание, откраднато от друг сайт, но има добра причина за това.

Откъси от съдържание обикновено се разглеждат като безсмислици. Ако друг сайт се класира за фрагмент, това не означава, че кражбата им е направила сайта ви по-малко актуален. Това е така, защото алгоритъмът за търсене класира страниците по различен начин за безсмислени фрази. Алгоритъмът на Google се опитва да осмисли всички заявки за търсене. Това е почти невъзможно да се направи, когато в заявката за търсене няма смисъл. А когато фрагментът има смисъл, Google може много добре да класира други сайтове за тази заявка пред сайта ви, но това е алгоритъмът, който се заема с класиране на страници за „теми“.

Google не класира страниците чрез съвпадение на ключови думи, така че дори ако търсенето е вашият фрагмент, това не гарантира, че сайтът ви ще се класира номер едно. Важното е, че крадците на съдържанието обикновено не се класират за заявките за търсене, които имат значение. Затова не позволявайте да ви безпокои, ако видите, че сайтовете за изтриване ви показват повече за фрагментите. Това не е знак, че сайтът ви е загубил класирането си поради откраднато съдържание.


Как да се предпазим от крадци на съдържание?


Анти-бот Plug-in за WordPress

Има много WordPress плъгини, които осигуряват защита срещу злонамерени скрепери.


WordFence

WordFence е популярен плъгин, който може да се персонализира, за да блокира стъргалките, независимо колко часа искате да ги блокирате. Той ви изпраща имейли, за да ви уведомят, когато сте атакувани, което може да ви помогне да увеличите колко бързо WordFence ги изключва. WordFence изглежда да работи, като наблюдава поведението на посетителите, особено количеството страници или видовете страници, които се опитва да изтегли. Това е поведението, което задейства стена, която блокира ботовете.


Blackhole Анти-бот WordPress Plugin

Друг популярен WordPress плъгин се нарича Blackhole. (Също така се предлага с богата на функции и с разумни цени Pro версия)

Блекхоул работи на принципа на медена пита. Добрите ботове ще избегнат обхождането на забранена връзка. Лошите ботове ще бързат да влязат. Blackhole поставя капан за лоши ботове. След като лошия бот следва забранената връзка, капана се задейства и ботът се изключва от обхождане. Всички търсачки са в белия списък. Това означава, че нито една законна търсачка никога няма да бъде блокирана, дори ако Google следва връзката.


Blackhole PHP

Има блокер на PHP бот, наречен Blackhole. Blackhole може да се инсталира с всеки сървър, който използва PHP. Така че той ще бъде съвместим с форум сайт, използващ софтуер като Xenforo или phpBB.

reCAPTCHA Enterprise Beta

Google наскоро обяви безплатна бета-версия на услуга, наречена reCAPTCHA Enterprise. Това е облачна услуга, която е предназначена да блокира автоматични скрепери, хакери и други злонамерени ботове. Това, че Google предлага решение на лошите роботи, може да е признак за това колко е важно да се блокира автоматизиран софтуер за ботове, включително скрепери.


Трябва ли да се предпазите?

Считам, че е добра идея да защитите сайта си от автоматизирани роботи. Ботове са склонни да пълзят през нощта в същото време, когато Google и други законни ботове пълзят. Това може да се окаже проблематично, когато твърде много злонамерени ботове проучват вашия сайт, забавяйки сървъра ви. Това може да накара сървъра да започне да изпраща кодове за отговор на грешки на Google, които след това няма да могат да обхождат и индексират сайта ви, което ще повлияе негативно. Така че, въпреки че Джон Мюлер правилно казва, че откраднатото съдържание не влияе на класирането ви, все пак трябва да се опитате да защитите, за да може Google да обхожда и индексира сайта Ви.
Прочети още

Защо е важно дори и малкият бизнес да има уебсайт

Защо е важно дори и малкият бизнес да има уебсайт

Освен ако не сте собственик на малък бизнес, който не се интересува от развитие на бранда си, трябва да поръчате изработка на уебсайт. Днес изграждането на бизнес уеб сайт или магазин за електронна търговия е по-лесно от всякога. Вашият онлайн магазин няма да е ограничен до работно време и уебсайта е едно от най-добрите средства за безплатна реклама.

Вижте още
Имаш фризьорски салон? Увеличи ангажиментите си!

Имаш фризьорски салон? Увеличи ангажиментите си

Вие сте собственик на фризьорски салон и искате да увеличите работата си ? Страхотна идея! Ние ще Ви помогнем да увеличите клиентите си! Ами да започваме!

Вижте още
SEO оптимизация

Какво е SEO оптимизация и защо не трябва да се игнорира?

В днешният дигитализиран свят, за да е успешен един бизнес, то задължително трябва да предлага онлайн услуги и да има онлайн платформа.

Вижте още
Как да развиете вашия бизнес през 2019 ?

Как да развиете вашия бизнес през 2019 ?

Всички онлайн маркетингови планове са създадени с цел увеличаване на бизнеса Ви, подобряване на лоялността на клиентите и повишаване на информираността за бранда Ви. С правилната стратегия ще имате възможността да генерирате повече трафик, което след това може да увеличи продажбите на продукти или услуги.

Вижте още