5 лесни SEO стъпки с мощни резултати

5 лесни SEO стъпки с мощни резултати

2020-06-11

Когато SEO се прави правилно, може да отнеме много работа. Ето защо толкова много хора са склонни да поемат по преки пътища.За щастие, има някои задачи, които не изискват толкова усилия, в сравнение със задачи като изграждане на връзки, но все пак дават значителни печалби. Аз съм голям почитател на ефективността, така че обичам тактики, които осигуряват по-голяма възвръщаемост на инвестициите ми във време и/или пари. В тази статия ще обясня пет от тези тактики, които лесно се изпълняват успешно, но могат да дадат мощни резултати. Тези лесни SEO тактики ще ви помогнат да извлечете повече от усилията си и да изпреварите конкурентите си. Те също така ще помогнат за постигане на по-добри резултати за SEO като изграждане на връзки и развитие на съдържанието.

1. Съкращаване на остаряло / нискокачествено съдържание

Вероятно сте създали цялото съдържание на уебсайта си с най-добри намерения, но все пак е почти сигурно, че част от него е некачествено. Има много причини за това и това се случва на най-добрите от нас. Решението в много случаи е да се съкрати  това съдържание. Всъщност, Дани Гудуин и Лорен Бейкър наскоро бяха домакини на уебинар по тази тема. Някои хора се колебаят да се отърват от всякакво съдържание, независимо от причината. Мисленето е като цяло, че не може да навреди, ако го оставим там. И Google отново и отново засили това мислене. Но реалността е, че въпреки това, което казват представителите на Google, остарялото и / или нискокачествено съдържание може да повлияе негативно на класирането и трафика ви. Вероятно това също ще повлияе на кредитния ви рейтинг.

Идентифициране на съдържание, което трябва да се премахне

След като сме се осмелили да започнете премахването, първата стъпка е да идентифицирате съдържанието, което трябва да бъде изтрито.Най-лесният и пълен начин да направите това е да използвате софтуер като Screaming Frog, за да обхождате вашия сайт и да генерирате списък с URL адреси. Това ще ви помогне да не пропуснете нищо. След това ще трябва да започнете да изпълнявате досадна задача да прегледате този списък, URL по URL адрес, за да определите кое съдържание е остаряло или ниско качество. Това означава, че наистина трябва да посетите ръчно всяка страница и да прегледате съдържанието. Това може да помогне да се даде приоритет на този списък. Конзолата за търсене на Google ви дава възможност да експортирате CSV файл от URL адресите, индексирани от Google за уебсайта Ви, които след това можете да сортирате по трафик. Оттук ще трябва да започнете да оценявате URL адресите без трафик. 

 

Важно е да отбележим, че много от съдържанието, което изтривате, може и трябва да бъде пренасочено към по-силна и висококачествена страница, но не пренасочвайте към началната си страница. Ако на уебсайта Ви има правилно релевантна страница, пренасочете го там, в противен случай просто го оставете 404. Но какво да кажем за съдържанието, което не е напълно безполезно и все още е уместно?

2. Подобряване на качественото съдържание

Ако правите нещата правилно, то много, ако не повечето от вашето съдържание трябва да оцелее при острието на палача. Това съдържание трябва да бъде подобрено въз основа на нуждите на посетителите ви. Предимството тук е, че това съдържание вече съществува, URL адресът има история в Google и може дори да има някои входящи връзки. Поради тези фактори е много по-смислено да се подобри това съдържание, отколкото да се започне отначало. В зависимост от обстоятелствата това може да включва:

 • Редактирайте съдържанието си, за да подобрите четливостта, да увеличите ангажираността и да го направите по-изчерпателно.

 • Добавяне на подходящи и полезни медии, включително изображения, видеоклипове и PDF файлове.

 • Включете оригинални данни, изследвания, статистически данни и казуси.

Трябва да подредим по приоритет съдържанието, за да се подобри въз основа на бързи и лесни печалби. Това означава, че няма да се насочваме към теми, за които вече не се класираме, но също така няма да се фокусираме върху подобряването на позициите, за които вече се класираме. Така че нека се върнем към експортирането и сортирането на данните от нашата Google Конзола за търсене въз основа на URL адреси, които се класират навсякъде от позиция 5 до 30 в резултатите от търсенето.

След това ще подредим тези данни по уместност и потенциален обем на търсене. Оттук ще сравним тези URL адреси с нашите конкуренти, които ни превъзхождат, за да идентифицираме възможностите за подобряване. Някои от нещата, които търсим, могат да включват: Брой думи

Въпреки това, което ви е казано, размерът е от значение. Макар и да не е полезен показател сам по себе си, той може да помогне да се определи колко изчерпателни са няколко URL адреса в сравнение един с друг.

Дълбочина

Най-общо казано, най-добрите страници във всички индустрии са по-всеобхватни от тези, които превъзхождат. Това не означава, че по-дългото съдържание винаги ще печели, но може да бъде мощен фактор. Дали вашето съдържание е ефективно и напълно отговаря не само на първоначалната заявка, но и на всички свързани въпроси, които могат да възникнат в резултат на това? Трябва да мислите не само за непосредствената тема, но и за всичко, свързано с пътуването на клиента. Това може да включва:

 • Свързани определения

 • Често задавани въпроси

 • Резюме на съответните закони и разпоредби

 • Обяснение на процеса

 • Технически спецификации

 • Статистически данни

 • Казуси

Четливост

Колко добре написано е вашето съдържание? Това не е нещо, което бихте искали да оцените чрез усет - необходимо е обективно измерване.

 • Yoast ви дава оценка за четливост, докато редактирате съдържание точно в WordPress.

 • SEMrush ви дава възможност да тествате четливостта както в тяхната платформа, така и с добавка за Chrome, която се интегрира с Google Документи.

 • Налични са безброй други инструменти като самостоятелни уебсайтове, приложения и добавки / плъгини.

Непосредствената ви цел е да направите съдържанието си по-лесно за четене, отколкото съдържанието, което ви изпреварва, но това е само отправна точка. Ако съдържанието на вашите конкуренти е като че ли някой е изсипал купа супа, не се опитвайте просто да бъдете малко по-добри от тях. Вашата цел трябва да бъде да ги издухате.

Медия

Включени ли са оригинални и полезни изображения в съдържанието ви? Какво ще кажете за видео и / или аудио файлове? Изображенията могат да предоставят допълнителен контекст, който помага на търсачките да разберат за какво се отнася съдържанието ви. Така може и видеото, при условие че схемата се използва правилно. Но и двете служат за още по-важна роля, а именно за подобряване на потребителския опит. Потърсете възможности за използване на медиите за предоставяне на допълнителна информация, която не е включена в текста. Както изображенията, така и видеото са чудесни за улесняване на разбирането на сложните теми, но видеоклипът е особено ефективен, когато посетителите на уебсайта ви се задържат по-дълго, винаги е добре. Винаги е разумно да включите воден знак върху снимките си, за да предотвратите кражбата на конкурентите. Разбира се, можете да подадете жалба в DMCA след факта, но винаги е по-лесно да избегнете проблема.

3. Актуализирайте вътрешните връзки

Вътрешните връзки могат да бъдат мощна тактика във вашия SEO инструментариум, но е важно да ги прегледате от време на време. Вътрешните ви връзки трябва да сочат към всички страници, които искате да класирате добре, и трябва да бъдат поставени на страници със съдържание, съответстващо на дестинацията на връзката. Също толкова важно е тези връзки да са преки.  Това е доста често срещан проблем в уеб сайтовете, където съдържанието често се публикува, премества или изтрива. Решението е да използвате инструмент като Screaming Frog или SEMrush, за да обходите сайта си и да идентифицирате всички пренасочващи вериги. Що се отнася до управлението на тези вътрешни връзки, аз съм голям фен на автоматизирането на тази задача и това е лесно за уебсайтовете на WordPress. Има няколко налични приставки, които ви позволяват да посочите определени думи / фрази, които автоматично да се свързват към конкретни URL адреси. Това ви позволява незабавно да създавате, редактирате и изтривате връзки в целия си уебсайт, независимо дали имате няколко страници или няколко милиона страници.

4. Подобрете скоростта на зареждане на страницата

Колкото по-дълго се зарежда уеб страницата, толкова по-малко ще се генерират приходи и продажби. По-бавните уебсайтове също не се класират по-добре в сравнение с по-бързите сайтове. Това прави скоростта на страницата много важна. Повечето уебсайтове са наистина бавни, но добрата новина е, че е сравнително лесно да се подобри. Въпреки че за подобряване на скоростта на страницата се изисква умерено ниво на техническа експертиза, аз все още считам, че това е лесна печалба, защото подобренията, които правите, ще имат незабавен и цялостен ефект. Тук накратко ще споделя няколко тактики как да подобрите скоростта на страницата.

Зарежете евтиният уеб хостинг

По-евтините уеб-хостинги са склонни да преразпределят услугите си, така че вашият уеб сайт е натъпкан на сървър със стотици или дори хиляди други уеб сайтове.Тъй като на тези сървъри често им липсва необходимата мощност, те често страдат от скоростта на страницата.

Редуцирайте HTTP заявките

Всяка част от вашия уеб сайт - всеки HTML, CSS, JavaScript, изображение, видео и друг вид файл - изисква отделна HTTP заявка. По-малко HTTP заявки обикновено означава по-бърз уебсайт. Как да го направим? Първата стъпка е да премахнете всички ненужни приставки. След това ще обедините няколко CSS и JavaScript файла в един CSS и JavaScript файл. Също така трябва да намалите броя на файловете с изображения, като използвате CSS, за да създадете желания дизайн и за да обедините няколко често използвани изображения.

Оптимизирайте медийните файлове

Изображенията и видеоклиповете на много уеб сайтове са по-големи, отколкото е необходимо. Първата стъпка е да се уверите, че медийните ви файлове са в идеалния формат. Например, JPG е най-подходящ за фотографски изображения, докато GIF или PNG са по-добри за изображения с големи области с плътен цвят. След това ще трябва да се уверите, че медийните ви файлове са правилно оразмерени. Изображенията и видеото не трябва да са по-големи от тези, които ще се показват. Например, ако определено изображение на уебсайта ви никога не се показва на ширина над 800 пиксела, файлът с изображение трябва да е широк 800 пиксела. Накрая ще трябва да компресирате медийните си файлове. Има редица безплатни инструменти, достъпни онлайн за компресиране на различни типове файлове. Има и WordPress плъгини, които могат да компресират всички изображения, които вече са на вашия уебсайт. Тези три стъпки са добро начало.

5. Прилагане на схемата за маркиране

Няма окончателно доказателство, че схемата за маркиране има някакво пряко въздействие върху класирането, но все още е от решаващо значение за SEO. Това е така, защото има потенциал да увеличи видимостта на уеб сайта Ви в резултатите от търсенето, което води до по-високи честоти на кликване. Тъй като повечето уебсайтове днес все още не използват схема, това създава огромна възможност за тези, които го правят. За щастие, прилагането на схемата е относително проста. Има три вида и те се използват в различни сценарии.

 • Стандартна микродата схема, която е маркирана директно в HTML.

 • JSON-LD, който е отбелязан в JavaScript и е най-препоръчителният формат.

 • RDFa, която се използва в различни видове документи, включително XML, HTML 4, SVG и много други.

В някои случаи ще използвате JSON и ще го добавите към уебсайта си, както и всеки друг скрипт. В някои случаи ще добавите маркиране към конкретни елементи на уеб сайта си, а в други можете да добавите RDFa към друг тип документ.

Но схемата ще се развива,много повече от това което е днес и очаквам, че тя ще играе много по-голяма и по-пряка роля в алгоритъма за търсене. Особено когато гласовото търсене започва да придобива популярност. Google в момента използва говорим маркер, който според мен ще се превърне в по-виден фактор в търсенето през следващите години.Прочети още

Изработка на сайт

Изработка на сайт – кога е време да промените сайта си или да създадете нов

Имате бизнес, имате и уебсайт. Работи ли обаче той успешно за вас? Целите на един уебсайт не са просто да показват контактите на вашата компания. Сайтът трябва да ви помогне да се позициониране онлайн, да изградите репутация, да вдъхнете доверие, да...

Вижте още
Защо да използвам SEO оптимизация?

Защо да използвам SEO оптимизация?

Ако притежавате бизнес или управлявате уеб сайт от всякакъв вид, вероятно искате трафик на клиенти към него. SEO е важно, защото е специално насочен към това да помогне за подобряване на онлайн присъствието, трафика и в крайна сметка продажбите на услуги и продукти. Нуждае ли се всеки бизнес от SEO ? В Повечето случаи, да!

Вижте още
Защо Startup-ите се нуждаят от SEO оптимизация

Защо Startup-ите се нуждаят от SEO оптимизация

Оптимизацията за търсачки е от десетилетия. Няма съмнение в това, че SEO ще продължи да управлява онлайн общността за години напред. То се превърна в основен продукт в дигиталния маркетинг, който постави много марки там, където са в момента.

Вижте още
5 причини защо всеки бизнес се нуждае от уеб сайт

5 причини защо всеки бизнес се нуждае от уеб сайт

81% от хората изследват бизнес или услуга в интернет, преди да вземат решение за покупка. Това са 25,92 милиона души, които търсят бизнеси онлайн. И все пак 46% от собствениците на фирми са посочили „Бизнесът в момента не се нуждае от такъв“ като своя №1 причина за липса на уеб сайт. Ние не сме статистици, но можем да видим, че това е изключено.

Вижте още