SEO оптимизация на онлайн магазини

Как се прави примерен бизнес план за онлайн магазин?

2022-01-26

Идеята да стартирате онлайн бизнес ви привлича? Насочили сте се към създаването на ваш онлайн магазин? Смятате, че електронната търговия е точно за вас? Тогава се ориентирайте към създаване на онлайн магазин, като преминете през няколко важни структурни етапа. Най-важният, от които е съставяне на бизнес план за онлайн магазин.

Какво е бизнес план?

Бизнес планиране е необходимо, за да се направи правилно структурно разпределение на онлайн бизнеса – от първоначални разходи и функционалност, месечен бюджет, пазарна ниша, стоки, услуги, клиенти, до цени и начин на рекламиране на бизнеса. Така, възникналите идеи за продажба на стоки и услуги онлайн, ще се превърнат в ясен и предначертан път на действия. Той ще ви е един чудесен ориентир кое, как и кога трябва да се направи, за да се превърне идеята в работещ и успешен бизнес. Може да добиете представа за същността му, като отворите един от многото готови примери на бизнес план в мрежата.

Как се прави бизнес план? Структура на бизнес план

1. Опишете продукта, който ще предлагате, област на дейност, за да се определи уместно ли е този продукт да се продава, конкурентен ли е и има ли място на пазара за него.

Решете къде, чрез кой домейн и хостинг ще работи онлайн сайтът, неговото наименование –трябва да е привличащо и лесно запомнящо. Какъв ще е дизайнът на онлайн магазина, структурата - да е с лесна навигация и интерфейс, осъществяване на обратна връзка с клиентите, начини на плащане, доставка. Ясно трябва да се очертае какво ще се продава, и то така да се предлага на клиента, че да е запомнящо, грабващо вниманието и лесно достъпно.

2. Анализ на пазара на избраната от вас стока или услуга. Направете проучване на настоящия пазар, правилно определете конкурентите, анализирайте силните и слабите им страни. Това ще ви послужи като стъпало за обмисляне на стратегии, с които вашата стока или услуга би била по-добър избор от тяхната. Направете сравнение на вашето пазарно предложение с тези на конкурентните фирми, за да подберете най-правилната концепция за развитие на онлайн бизнеса ви.

3. Маркетингов план – къде и как ще рекламирате своя бизнес в интернет мрежата. Най-работеща е рекламата, базирана на ключовите думи в търсенето на таргет потребителите на вашата стока или услуга. Наблегнете на SEO оптимизация на сайта - именно тя ще ви постави на първа страница при конкретното търсене на продукт или услуга от потребителите – те са бъдещите ви клиенти и тях трябва да спечелите.

Нужно е правилно да подберете и набележите целевата си аудитория – възраст, пол, местоположение и други характеристики.

4. План за производство – колко лица ще са ви необходими, за да работи онлайн магазина. Минимум е един оператор за обработка на поръчки и заявки, един куриер – собствен или куриерска фирма, един оператор в помощ за обработка на поръчки, работа с доставчици, реклама и популяризиране, поддръжка на сайта и един счетоводител.

SEO оптимизация на онлайн магазини.5. Организационен план – с пълна яснота в организационните действия в магазина ви – форма на собственост, управленска структура и яснота за това кой и с какво ще се занимава и отговаря във фирмата. Включете и правните въпроси по лицензи и държавни регистрации и получаване на разрешения за дейност.

6. Финансов план. Дайте си прогнозна сметка за приходите и разходите при функциониране на сайта. Преценете колко продукта или услуги е необходимо да продадете за една година, за да ви се възвърнат вложените средства. Какви ще са ви оптималните за вас проценти за маргинални разходи в ценообразуването, какъв ще е процентът печалба в цената на предлаганите продукти или услуги. Те трябва да са изчислени така, че продуктите и услугите ви не само да са продаваеми, но и предпочитани пред конкурентните в електронната търговия.


7. Оценка на риска. Изчисляват се показатели за рентабилност и ефикасност за развитие на дейността на фирмата или по-точно каква е възвръщаемостта на вложения капитал.

Посочват се варианти за действие, при които предвидените цели на фирмата не се осъществяват по план:

  • увеличение на доставни цени на продаваните от нас стоки и услуги, материали;
  • нисък процент релевантност на предлаганите стоки и услуги;
  • доставки с лошо качество, което спира или действа отрицателно на продажния процес;
  • увеличаване на разходи за инвентар, наеми, оборудване и др.

Кога е необходимо да се пише бизнес план?

Ако тепърва ви предстои да се запознавате с правилата и начините за създаване на сайт за онлайн търговия, имате нужда от изготвяне на бизнес план за стартиращ бизнес. Чрез него ще получите ясна представа към какво се стремите и в каква посока да вървите в създаването на сайт за интернет продажби.

Бизнес план за онлайн търговия е необходим и когато собственикът на виртуален магазин кандидатства за външно кредитиране или финансиране от трети страни.

Бизнес план за онлайн магазин е необходим при създаване на какъвто и да е вид онлайн търговия. Дори и бизнес план за онлайн магазин за дрехи примерно. Той съдържа стратегията за развитие на бизнеса и методите за привличане и задържане на клиенти за една успешна и работеща идея.

Ако се чувствате достатъчно подготвени може да разработите сами, като се базирате на примерен бизнес план от Интернет. Има публикувани много примерни бизнес планове за онлайн магазин или пък ползвайте готов разработен бизнес план за онлайн магазин.

Но ако не сте готови, не знаете как да използвате примерен бизнес план, а желаете всичко във вашия онлайн магазин да е професионално, качествено, работещо, да функционира и продава успешно, ви препоръчваме да се обърнете към едни от най-добрите специалисти в областта Royal Technology.

Прочети още

Топ 15 ползи от SEO оптимизацията за вашия бизнес

Топ 15 ползи от SEO оптимизацията за вашия бизнес

Чували ли сте за SEO оптимизация? Най-вероятно и със сигурност сте проучили основите му и как работи. Но обмисляли ли сте и ползите от SEO за вашия бизнес? Време е да разберете.

Вижте още
Изработка на сайт

Изработка на сайт от тип онлайн магазин

В днешно време за успеха на един бизнес е важно да има атрактивен и функционален уебсайт. Покрай пандемичната обстановка все повече компаниите започнаха...

Вижте още
дигитален маркетинг

Какво е дигитален маркетинг и имаме ли нужда от него?

С навлизането на интернет в ежедневието стандартните начини за продажба и развитие на бизнес се промениха драстично.

Вижте още
Имаш фризьорски салон? Увеличи ангажиментите си!

Имаш фризьорски салон? Увеличи ангажиментите си

Вие сте собственик на фризьорски салон и искате да увеличите работата си ? Страхотна идея! Ние ще Ви помогнем да увеличите клиентите си! Ами да започваме!

Вижте още